Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
pont-mint-te

Mitől "jó" egy párkapcsolat?

Renáta Németh · 9 hónapja
Kedves Te!

Régóta keringett a fejemben, hogy indítok egy ilyen blogot, mert mostanában olyan komikus események zajlanak, amiket, nos nem lehet blogon kívül hagyni.

Vajon mire is gondolok?

Kezdjük a legelején, hogy érthető legyek úgy érdemes.
Olyan családba születtem, ahol a "szeretet", a "bizalom", a "hit" és a "móka" voltak az otthonom alappillérei. Arra neveltek, hogy ezek nem csupán holmi fogalmak egy értelmező szótárban. Ezeknek a szavaknak az értelmük mellett, értékük van. Persze lehet kérdezni, hogy mit keres a "móka" kifejezés olyan komoly szavak között, mint a "szeretet" vagy a "hit"? Nagyon is helyénvaló.

Mondhatni, hogy ez a bevezetés nem passzol a szalagcímhez, de párkapcsolatainkban is akkor leszünk sikeresek, ha ezt a négy alappillért megértjük, sőt ezekre építkezünk.  Nem vagyok a nyálas ömlengés híve, szeretek tárgyilagosan mégis a szentimentalizmusomnak hűen fogalmazni. Kezdjük a legelső pillérrel:

Szeretet. 
Mindenki másképpen fejezi ki ezt az érzelmet. Valaki korán kel, hogy a gyermekinek és a férjének reggelit készítsen, pedig csak délután megy dolgozni. Valaki egész éjjel virraszt csak mert a felesége beteg. Valaki felkel, hogy kávét főzzön a barátnőjének, sőt meg is kóstolja azt, hogy elég édes-e, pedig ki nem állhatja az ízét. Valaki kétszer, háromszor annyit dolgozik, hogy a családjának mindene meglegyen, valaki titokban tartja a gondjait, hogy a családját ne aggasszák a terhei. Valaki a munka után még bevásárol és főz, hogy a pasija munka után fáradtan finomat ehessen, vagy megint valaki levendulafürdőt készít a barátnőjének egy hosszú nap után. Ezek az emberek azok, akik útba igazítják azt, aki eltévedt. Akik átkísérik az időseket a járdán, akik segítenek a rászorulókon, akik összefognak ha az élet megkívánja. Csak azok az emberek kedvesek, áldozatkészek és odaadóak, akik szeretnek. Sőt azok képesek minderre a leginkább, akiket mégsem várja otthon, sem a párjuk, sem vacsora, sem fürdő.

Bizalom.
Ha ígérek valamit, azt betartom. Sohasem ígérek, ha tudom, hogy nem leszek képes beváltani a szavam. Azért nem, mert ismerem a csalódásból eredő fájdalmat és nem akarok senkit sem bántani.  A bizalom talán még a szeretetnél is sokkal lényegesebb, olyannyira, hogy azt hiszem ezzel kellett volna kezdenem. Magam részéről jól tudom, hogy hamar megbízom bárkiben és ez bizony szarvas hiba. Azonban nyílt, kedves személyiségemnek ez velejáró hibája. Aki pedig szimpátiát kelt bennünk, abban elkezdünk bízni, aztán megkedveljük, ami  hipp-hopp megteremti a szeretethez vezető utat. Azonban, ahogy ez az érzelem elvezet a szeretethez, úgy távol is tarthat tőle. A hazugság alattomos betegség. A hordozója követi el, de elszenvedője mindig egy másik ember, akit elvileg szeretünk. Mindig kockázattal jár megbízni valakiben, így a világ legszerencsésebb embere vagy, ha megbízhatsz emberekben nyugodt szívvel.

Hit,
Ez nem csak vallási kérdés. Részemről természetesen az is, de most nem erről szól ez az írásom. A hit a bizalom nagy testvére, Hinni emberek szavában, mosolyában, tetteikben. Hinni egy álomban, hiszen mindenki akar valami lenni ha felnő, orvos, énekesnő, tűzoltó vagy bármi. Én például nem emlékszem olyan napra, hogy ne a növényekkel, állatokkal akartam volna foglalkozni. Lehet hinni egy eseményben, mondjuk egy szombati randiban, vagy egy régen várt koncertben, hogy mennyire jó lesz. Talán a legfontosabb önmagunkban hinni. Hinni, hogy jók vagyunk, ahogy vagyunk, hogy valakinek így is szimpatikusak leszünk, hogy valaki így is bízni fog bennünk és megszeret minket.  Hinni, hogy jó úton vagyunk, hogy jól döntöttünk, hogy jó az életünk. Hiszen ha ezekben nem hiszünk, ki lesz az, aki felnézne ránk, aki hinne a szavunkban, tetteinkben és mosolyunkban?

Móka.
Emlékek. Nevetés. Tréfa. Akár családról, akár barátokról vagy szerelemről van szó nagyon fontos az együtt megélt pillanatokban a nevetés. A nevetés széppé teszi az emberi  kapcsolatokat. Megörökíti a momentumokat. Szerintem senkinek sem kell ezt bizonygatnom. Persze nem arról van szó, hogy éjjel-nappal nevetni kell. A komoly és szomorú emlékek is összekötik az embereket, de a vidám és mókás történetekre szívesebben emlékezünk. 

Szerintem egy kapcsolatban is ezek a legfontosabb dolgok. Nem érdekes, hol laktok, nem érdekes a pénz és nem érdekes mi lesz tíz év múlva. Az számít, hogy szereted e, bízol e benne, hiszel e benne és tudsz e vele percekig nevetni. Nevetni semmin vagy valamin. Olyan valamin, ami összeköt benneteket. Ami eszedbe jut a buszon és bolondnak néznek, mert vigyorogsz magadban. Igen a boldogság. Ha ezek és a hozzájuk tartozó elemek nincsenek meg, lásd be, hogy rossz neked és mennyivel jobb lehetne. 

Menj el egy óriásit sétálni. Figyeld a csodákat magad körül és ha netalán tán történne veled VÉLETLENÜL valami, nos ott kezdődik, minden amit évek múlva majd értékelni fogsz.

Köszönöm a figyelmet!

Renna
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Renáta Németh
Üdv Mindenkinek! Álltál már a szakadó esőben nyáron? Élveztem minden cseppjét a hátamon. Hemperegtél már kacagva a festékpacától színes levelek között ősszel? Még mindig érzem az illatát. Készítettél már valakivel hóangyalt? Még érzem hópihék táncát az arcomon és hintáztál már egy virágillatos tavaszi délutánon a langyos napfényben? Még érzem az ölelését, ahogy elkapott. Mindent elmondtam magamról. :) Renna